game of thrones halskæde

Hvad er sølv lavet af?

De færreste tænker over, hvad sølvet egentlig er lavet af. Faktisk er der mange, der ikke ved, at sølvet ikke er 100% rent sølv. Det reneste sølv, du kan få hos smykkeforhandlere, og her på webshoppen, er finheden 92,5% rent sølv og de resterende 7,5% er oftest kobber. Det kunne også være germanium, zink eller/og platin. Smykker, der er sterling sølv skal stemples med “925”, og fortæller lødigheden af smykket. Lødigheden er altså finheden af metallet og angiver den andel af legeringen, der er sølv (eller guld for den sags skyld). Når du køber Sterling sølv fra vores webshop, er det derfor nikkelfrit.

Stemplet 925 kan ses som et kvalitetsstempel for, at smykket er lavet af sterling sølv, og herudover vil der også være et produktionsmærke eller mesterstempel, der fortæller dig, hvem der har lavet smykket. Alle smykker, der forlader værkstedet her, vil blive stemplet med lødighedsstempel og “HRAR”, der er vores stempel. Det er din garanti for, at smykkerne er kvalitetstjekkede.

I nogle lande bliver smykkerne stemplet lidt anderledes med for eksempel “925s” eller “sterling sølv”, og derfor vil du måske også opleve, at smykkerne skal testes først før vi genanvender dem på værkstedet for at sikre, at smykket, du får igen har den korrekte renhed. 

Bestik og service i sterling sølv vil ofte være stemplet “830”, tre tårnet sølv, eller mindre, da man oftest bruger en anden lødighed for hårdheden. 

 

14 kt guldringe
14 kt guld

Hvad er guld lavet af?

Guld er noget af det mest formbare og duktile materiale, der kendes, i dens reneste form “24 kt” eller mere bestemt 99,9% rent guld. Det er umuligt at lave smykker af renguld, da det er for blødt. Derfor legerer man guldet med andre metaller. Ofte legerer man guldet med sølv og kobber. Guldsmykker bliver lavet i både 22 kt, 18 kt, 14 kt, 9 kt og 8 kt. Det er helt det samme her som med sølvet – karaten angiver legeringen af guldet. 22 karat er 91,6% rent guld, hvoraf resten er sølv eller kobber. 18 karat guld er en legering med 75% renguld og bliver stemplet med 750. 14 karat er 58,5% guld, 9 karat er 37,5% renguld og 8 karat guld er 33,3% guld. I Danmark er de mest populære legeringer i guld 14 karat og 8 karat. 18 karat er på vej fremad i popularitet, da der er mere rent guld i. 

Legeringen bestemmer farven på guldet og derfor kan guldet variere i farve fra guldsmed til guldsmed. Herunder var Rosaguld meget populært i en periode, og det laves med en legering, hvor der er mere kobber end sølv for at få kobberets farve igennem. For at lave hvidguld bruger man en større mængde sølv og palladium i stedet for kobber. Desværre bliver der også brugt nikkel i legeringerne for at holde på farven og binde metallerne sammen. EU har fastlagt en lov om, hvor meget nikkel, der må være i legeringen, men da Helena RAR er modstander af brugen af nikkel på grund af risikoen for allergi, er størstedelen af smykkerne fra værkstedet i rødguld og sterling sølv. 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Få rabat på din første ordre
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få tilbud og rabatkuponer i din indbakke allerede i dag! Når du tilmelder dig, får du med det samme en rabatkupon på -15% til shoppen.
SEND